Taskekrabbe

Cancer pagurus

Taskekrabbe

Taskekrabben er langt billigere end hummeren. I Danmark spises normalt kun de to store kødfulde kløer. Resten af krabben smides ud straks efter fangsten. I Sverige og Sydeuropa er det -derimod kroppen, der er den mest populære del af krabben. Hunnerne smager bedst.

Skjoldet på taskekrabben er rødbrunt. Klosaksene har et violet skær, og spidserne er sorte. Man kan kende forskel på hunnerne og hannerne på halen, der er bredere hos hunnerne. Taske-krabbens kød er hvidt og fast i kløerne og mere løst og brunligt i kroppen.

Skjoldets normale maximale bredde er 30 cm, men sjældent over 20 cm. Den maximale vægt er ca. 5 kg.

Om sommeren lever den på 1-30 meters dybde og om vinteren på 30-50 meters dybde. Taskekrabben lever stationært på fast grund, stenrev eller klippegrund.

Når taskekrabben er 5-6 år gammel, er den kønsmoden. Om sommeren skifter den skal, og straks derefter parrer den sig. Hannens sæd opbevares i hunnen gennem flere år. Efter en enkelt parring kan hunnen gyde op til 3 gange. Den gyder op imod 3 millioner æg om efteråret og opbevarer gennem hele vinteren æggene under bagkroppen.

Føde

Taskekrabben lever af forskellige bunddyr, bl.a. muslinger.

Fangstperiode

Den fanges året rundt - dog mest fra foråret til efteråret. En stor del af landingerne i Danmark er uønsket bifangst i garn.

Fangstmetode

Garn

Fredningstid

Ingen officiel fredningstid.

Mindstemål

Intet officielt mindstemål.

Anvendelse

Stegning, Grill, Kogning

Næringsværdi pr. 100 gr.
Energi 476 kJ
Protein 22,9 g
Kulhydrat 01,1 g
Fedt 1,8 g