Reje (Nordsøreje/Dybvandsreje)

pandalus borealis

Reje

I modsætning til mange andre rejearter er Nordsørejen eller dybvandsrejen rød både før og efter kogningen. Danske fartøjer lander rejerne uforarbejdede - enten ferske eller frosne.

Nordsørejen må ikke forveksles med de andre kommercielt udnyttede rejearter som Roskilderejen og hesterejen. De to arter lever på lavt vand og er begge grålige. Roskilderejen er meget populær i Danmark, hvor den fiskes overalt i brakvand. Hesterejen spises ikke herhjemme, men eksporteres især til Frankrig. Nordsørejen er en af de lækreste rejer overhovedet med sødt, fast og lyserødt kød. Den normale maximale størrelse er på 7-10 cm (kroppen).

Nordsørejen lever på blød bund på 50 til 900 meters dybde. De største mængder af rejer findes på dybder mellem 100 og 250 meter.

I sine første leveår fungerer rejen som han (i Nordsøen i 2 år og i Grønland i helt op til 4 år). Derefter fungerer den som hun.

Om efteråret parrer den sig og får mellem 1.000 og 3.000 æg, som den opbevarer under kroppen mellem sine ben igennem hele vinteren. Larverne klækkes om foråret i Nordsøen og om sommeren i Grønland.

Føde

Føden består af mikroskopiske krebsdyr og orme. Nordsørejen er selv betydningsfuld føde for de vigtigste af vore konsumfisk.

Fangstperiode

Rejen fiskes hele året. Der er kvoteordninger for Nordsø- og dybvandsrejer.

Fangstmetode

Trawl

Fredningstid

Ingen officiel fredningstid.

Mindstemål

Intet officielt mindstemål.

Anvendelse

Stegning, Grill, Kogning, Mikroovn, Ovnstegning

Næringsværdi pr. 100 gr.
Energi 327 kJ
Protein 16,8 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 1,1 g