Blæksprutte - Ottearmet

Octopus vulgaris

8-armet blæksprutte

Den ottearmede blæksprutte lever i have med Danmark som nordligste grænse for arten. Den lever i dybder fra 2 til 200 meter.

Den ottearmede blæksprutte har to sæt sugekopper på hver arm. Forrest i munden har den to kraftige kæber, der minder om et papegøjenæb. Ligesom den tiarmede blæksprutte kan den hurtigt skifte farve efter omgivelserne. Kødet er udmærket med en hvid og fast konsistens.

Blæksprutter har en helt speciel metode til at undgå fjender. De sprutter en blæklignende væske ud af munden, hvorved omgivelserne bliver så uklare, at fjenden må opgive jagten.

Hannen kan blive op til 1,3 meter lang og hunnen 1,2 m med en maximal vægt på 10 kg - men vejer sjældent over 3 kg.

Fra juli til oktober lægger hunnen mellem 120.000 og 400.000 æg, som den skjuler i klippesprækker på havbunden.

Føde

Blæksprutten lever af muslinger og krabber. Den fanger sit bytte ved at lamme det med spyt fra sine giftkirtler.

Fangstperiode

Blæksprutten må fanges året rundt.

Fangstmetode

Trawl, Garn, Krog

Fredningstid

Ingen officiel fredningstid.

Mindstemål

Intet officielt mindstemål.

Anvendelse

Stegning, Grill, Friture